Dirigent

Gert D’haese (1967) studeerde slagwerk aan de Stedelijke Muziek Academie van Lokeren bij Dhr. Marc Roosendans. Hij behaalde met glans de regeringsmedaille. Tijdens deze periode werd hij gevraagd als solist slagwerk en marimba door het Lokers Kamerorkest “Convicum Musicum” met werken van Ludo Claessens en Wim Henderickx.

Op 18-jarige leeftijd ging hij zich vervolmaken aan het Koninklijk Muziek Conservatorium te Brussel. Hij studeerde hier bij Gert Francois (pauken, vibrafoon en percussie), Robert Van Sice (pauken, marimba en orkestpercussie) en Bart Quartier (marimba). Hij volgde ook gedurende 2 jaar intensief de cursus etnische percussie bij Frank Michiels. Hij behaalde eerste prijzen voor slagwerk en kamermuziek, het hoger diploma kamermuziek met grote onderscheiding en het hoger diploma slagwerk met de grootste onderscheiding. In deze periode werd het slagwerktrio “OXO” opgericht waarmee hij verscheidene concerten en opnames verzorgde voor Radio 3.
Dit trio werd in 1991 tevens 2e laureaat van de Orfeuswedstrijd voor hedendaagse kamermuziek. Op het repertorium muziek van Mauricio Kagel, Karel Goeyvaerts, Frank Nuyts, Frans Geysen, Steve Reich, John Cage ea ….

In kamermuziekverband gaf hij ook concerten samen met verschillende pianoduo’s met op het programma “Sonate voor slagwerk en 2 piano’s” van Bela Bartok en “Music for a summer evening (Makrokosmos III)” van George Crumb.

In de Orfeuswedstrijd werd Gert in 1993 1e laureaat solist slagwerk met een aantal concerten voor Radio 3 hieraan verbonden. Op het repertorium o.a. I Ching van Per Norgard, Time for marimba van Minoru Miki, Styles for marimba van Robert Chappell en De Vijf Hoofdpunten van Claude Coppens. Ondertussen volgde hij masterclasses bij malletvirtuozen als Dave Samuels, David Friedman, William Moersch en Michael Burrit en slagwerkers als Steve Chick, Graham Jones en paukenist Paul Yansich.

Tijdens zijn studieperiode deed Gert orkestervaring op in het Symfonisch Jeugdorkest van Vlaanderen o.l.v. Robert Groslot, De Jonge Fylharmonie o.l.v. Gilbert Varga en Peter Hirsch, het harmonieorkest en symfonieorkest van KMC Brussel olv Jan Segers en Ronald Zollman en Harmonie Sint-Cecilia Zele olv Dirk De Caluwe.
Ondertussen zette hij ook zijn eerste stappen in het professionele orkestgebeuren in het BRTN-Fylharmonisch Orkest o.l.v. Alexander Rahbari.
Meer en meer kreeg hij de gelegenheid om in verscheidene orkesten aan te treden als slagwerker en paukenist : Het Symfonieorkest van Vlaanderen, De Filharmonie, I Fiamminghi, De Beethovenacademie, Il Novecento, Nationaal Orkest van Belgie en tal van kamerorkesten.zoals Spectra Ensemble, Champs d’Action, Musique Nouvelle, Oxalys, ea…

Hij was van 1989 tot 2005 slagwerker-paukenist in de Night of the Proms te Antwerpen en in Duitsland. Hier concerteerde hij met tal van pop-en rock artiesten. Met Il Novecento speelde hij ook concerten met Luciano Pavarotti en Andrea Bocelli. Met het VRT-Fylharmonisch Orkest speelde hij concerten met nog andere beroemde operavedetten zoals Jose Carreras, Placido Domingo, Jose Van Dam en Angela Giorgio.

Hij was ook actief in het orkest L’Arco Musicale o.l.v. Dirk Brosse waarmee hij met tal van projecten door Vlaanderen toerde. Op het programma vooral muziek van de dirigent zelf: Artesia, The Birth of Music, Le soledad, opnames van de soundtrack van “Licht”. Door de samenwerking met Dirk Brosse en Bernard Fouvard (+ toenmalig slagwerker Nationaal Orkest van Belgie) kwam de oprichting van Rental Percussion BVBA tot stand, een bedrijfje dat zich specialiseert in verhuur van allerhande percussie.

Momenteel is Gert actief in Brussels Philharmonic/Vlaams Radio Orkest als slagwerker – 2e paukenist en wordt hij dikwijls gevraagd voor deze functies in het Symfonieorkest van Vlaanderen.

Gert was reeds vroeg geinteresseerd in het dirigeren van ensembles. Zo was hij 5 jaar dirigent van Jeugdharmonie Sint-Cecilia Zele.
Daarna volgde de oprichting van “Brassband Zele” waar hij 8 jaar dirigent was. Hij behaalde met dit ensemble heel wat successen: o.a. verschillende jaren 1e laureaat in Vlamowedstrijden tot en met provinciale klassering in de superieure afdeling. Als hoogtepunt werd Brassband Zele 1e laureaat in 2de afdeling van het “Wereld Muziek Concours” te Kerkrade. Ondertussen werd Gert dirigent van “Harmonie Kunst en Vreugd Beveren” waarmee hij jaarlijks verschillende concerten geeft en waarmee hij zich 2 maal voor de provincie Oost-Vlaanderen bevestigde in de ere-afdeling. Nu en dan wordt hij ook gevraagd om met strijkers te werken met ensemble Ostinato van Sint-Niklaas en sedert april 2009 is hij aan de slag als dirigent van het “Kempisch Symfonisch Orkest Nijlen.

Hij genoot tussen de professionele bezigheden in eveneens dirigeer opleiding: orkestdirectie in het conservatorium te Brussel bij Rob Casteels, hafabradirectie in het conservatorium te Antwerpen bij Dirk De Caluwe, en orkestdirectie in het Conservatorium te Gent bij Dirk Brosse en orchestratie / instrumentatie bij Frank Nuyts. Hij nam ook deel aan een orkestdirectie-zomerstage te Pontarlier (Frankrijk) met als lesgever Nicolas Brochot (docent in het Conservatorium van Bordeaux)

Als pedagoog is Gert actief als leraar slagwerk en samenspel (percussie-ensemble) in de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Sint-Niklaas en als slagwerkleraar in Kunsthumariora (Muda) te Gent.
In 2006 werd hij docent slagwerk (pauken en orkestrepertorium) in Hogeschool Gent, Departement Conservatorium. Deze baan werd in 2007 uitgebreid met de cursus onderzoeksmethodiek voor slagwerkstudenten.

Varia

De organisatie Vlamo doet dikwijls beroep op hem voor wedstrijden als jurylid, als assistent-dirigent tijdens Vlamo Zomer Play-In’s en als docent voor workshops over orkestpercussie en pauken.

Hij was in 2006 lid van het Brussels Percussie Orkest dat, ter gelegenheid van een concertreeks in verschillende culturele centra en in het Paleis van Schone Kunsten, werd opgericht. Hij is ook af en toe te horen met Radio Brass (het koperensemble van het Brussels Philharmonic)

In oktober 2008 werd hij samen met Wim De Vlaeminck (leraar slagwerk Kunsthumaniora Gent en slagwerker Symfonie Orkest van Vlaanderen) uitgenodigd door het “Boshuan Shanghai International Folk Arts Festival” voor een concertreeks in Shanghai. Hiervoor werd een percussie-dans-project klaargestoomd met leerlingen dans en slagwerk van de Kunsthumaniora “Muda” te Gent.

Eind 2008 werkte hij mee aan de Belgische creatie van “Concerto Fantasy voor 2 paukensolisten en orkest” van Philip Glass. Hij werd hiervoor uitgenodigd door Jan Huylebroeck (paukenist Symfonie Orkest van Vlaanderen en Anima Eterna) en het orkest “Artis Dulcedo” (Brugs Symfonie Orkest) olv Steven Decraene.